Tüm insanlar arasında Kuran ahlakının yaygınlaşması için çaba harcamak iman ve vicdan sahibi tüm insanların sorumluluğudur. Allah Kuran'ın "Sizden; hayra çağıran, iyiliği (marufu) emreden ve kötülükten (münkerden) sakındıran bir topluluk bulunsun. Kurtuluşa erenler işte bunlardır." (Al-i İmran Suresi, 104) ayetiyle bu yükümlülüklerini insanlara bildirmiştir. Bir başka ayette ise Allah tüm inananlara "...Artık hayırlarda yarışınız. Tümünüzün dönüşü Allah'adır..." (Maide Suresi, 48) şeklinde buyurmuştur. Bu nedenle her insan elindeki imkanlar ölçüsünde insanları hayra çağırmaya, Kuran ahlakının tebliğ edilmesine destek olmaya çalışmalıdır.
Bunun için bir kimsenin maddi imkanları yeterli olmayabilir; böyle bir çalışmaya çok büyük bir zaman ayırmaya imkanı olmayabilir. Ama vicdanını kullanan insan, elindeki imkanlar ölçüsünde mutlaka yapabileceği bir şeyler bulabilir. Belki kitap bastırıp insanlara dağıtamayabilir; insanlara Kuran ahlakını tanıtıcı belgeseller üretemeyebilir; İslam'ı tanıtıcı siteler hazırlayamayabilir. Böyle bir durumda kişinin yapabileceği, başkalarının büyük bir gayretle yaptığı faydalı çalışmaları yaymak olabilir.
İşte bu noktada Harun Yahya eserleri vicdan sahibi insanlar için büyük bir kaynaktır. Hiçbir ticari kaygı ve maddi çıkar amacı gütmeden, yalnızca Allah rızası için, büyük bir özveri ile hazırlanmış bu eserleri başkalarına tavsiye etmek, bu eserleri insanların satın almalarını, imkanı olmayanların da satın alamasalar dahi internetten okumalarını sağlamak büyük bir hizmettir. Bu şekilde tek bir kişi yüzlerce arkadaşını kitap ve makaleleri okumaya, belgeselleri seyretmeye, sesli anlatımları dinlemeye yöneltebilir. Bu arkadaşlarından her biri de yine aynı şekilde yüzlerce kişiyi teşvik etmiş olsa, Kuran ahlakı bu kitaplar vesilesiyle çok kısa zamanda çok sayıda insana ulaşmış olacaktır.
Bu kişilerden her biri evine gelen misafirlere, iş yerine gelen müşterilerine, okuldaki arkadaşlarına, üye olduğu dernek üyelerine bu kitapları tavsiye edebilir. Dergi çıkarıyorsa bu dergide, TV kanallarıyla bir bağlantısı varsa TV programlarında Harun Yahya eserlerinin tanıtımını yapıp insanları bunları okumaya, izlemeye ve dinlemeye teşvik edebilir. Bu eserlerin daha geniş kitlerere ulaşabilmesi ve Kuran ahlakının insanlar arasında yaygınlaşması için neler yapılabileceği konusunda yeni fikirler geliştirip bizlere ulaştırabilir. Bunun için yapacağı, bilgisayarındaki tek bir tuşa basarak bir mesaj yollamaktan ibarettir. Bunun dışında ayrıca yine tek bir tuşa basarak çevresindeki insanlara internet sitelerinin, kitapların ve diğer çalışmaların tanıtımını yapabilir.
Görüldüğü gibi gerçekten kendi üzerine düşen tebliğ görevini yerine getirmek isteyen ve buna yol arayan kimseler için yapılabilecek çok fazla şey vardır. Önemli olan kişinin, bu konuda aklını ve vicdanını samimiyetle kullanmasıdır. Allah Kuran ayetlerinde bu gerçeği insanlara bildirmiştir:
Şüphesiz, bu bir öğüttür. Artık dileyen Rabbine bir yol bulabilir. (Müzzemmil Suresi, 19)
… Kim Allah'tan korkup-sakınırsa, (Allah) ona bir çıkış yolu gösterir; (Talak Suresi, 2)
Bu nedenle Kuran ahlakının tebliğ edilmesi için yapılan çalışmaları sadece takdir etmek, fakat bu yönde bir çaba harcamamak iman eden bir kimsenin vicdan anlayışına uygun değildir. Allah ahirette insanı böyle bir tavırdan dolayı sorumlu tutabilir. Özellikle de Filistin, Çeçenistan, Doğu Türkistan gibi dünyanın çeşitli yerlerinde Müslümanların büyük baskı altında olduğu böyle bir dönemde iman edenlerin birbirlerine destek olmaları çok büyük önem kazanmaktadır. Böyle bir durum, kısıtlı olan zamanı çok daha iyi kullanmayı ve durmaksızın Kuran ahlakının yayılmasına destek olacak çalışmalar yapmayı gerektirmektedir. Küçük büyük demeden ihlasla yapılan tüm çabaların biraraya getirilmesi, Allah'ın yardımıyla inşaAllah güzel ahlakın tüm insanlar arasında yaygınlaşmasına vesile olacaktır. Bu, aynı zamanda da Allah'ın tüm Müslümanlar üzerine yüklediği bir sorumluluktur. Kuran'da Allah'ın bu emri şöyle bildirilmiştir:
Şüphesiz Allah, Kendi yolunda, sanki birbirlerine kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak çaba harcayanları sever. (Saff Suresi, 4)
daha detaylı bilgi için : http://www.islamahizmet.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder